Hoppa till innehåll
Språk Språk
svenska svenska English English
ALLA KAN! ALLA KAN!

Numera finns det många sätt att läsa en bok på!

Att man har svårt att läsa på grund av ett läshandikapp, ålder eller annat är inte längre ett hinder från att ta del av böckernas underbara värld.

Böcker görs numera bland annat i lättläst format som till exempel lätt svenska eller med storstil. De finns inlästa så du kan lyssna på dem via olika lyssnings-medier eller följa med i texten via din dator.

Lösningarna är många. Välj det som passar dig bäst!

LÄSA PÅ OLIKA SÄTT! LÄSA PÅ OLIKA SÄTT!


Ljudböcker

Många lyssnar gärna på en bok; i bilen, på jobbet, på promenaden, innan du ska somna. Ljudböcker finns på cd-skivor eller i mp3-format. En mp3-bok laddar du via din dator över till din mp3-spelare, mobil etc.

 

E-böcker

E-böcker finns både att läsa och att lyssna på.
Läs mer>>

 

Talböcker – DAISY

Talböcker är en form av ljudbok som du som har svårt att läsa pga. av t.ex. en synskada eller dyslexi kan låna. Du kan lyssna på dem via din dator och en del cd-spelare. Du kan även låna en speciell Daisy-spelare på biblioteket. Du kan även ladda ner dessa böcker direkt till din dator eller telefon.
Läs mer>>

 

Läs din dagstidning som taltidning

Du kan prenumerera på bland annat Ulricehamns Tidning och Borås Tidningsom en taltidning. Du lyssnar på dem via appen Legimus eller via en taltidningsspelare. Kontakta din dagstidning för mer information.
                         Läs mer om dagstidning som taltidning>>

 

Boken kommer

Om du inte kan komma till biblioteket på grund av t.ex. ålder, sjukdom eller funktionshinder kan du få böcker och andra medier kostnadsfritt hemsända.  
Läs mer>>

 

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker, men alla böcker passar inte alla barn. Det är därför Äppelhyllan finns. Alla barn har rätt till böcker!
Läs mer>>

 

Lättläst - LL

LL-böcker är böcker som är extra lätta att läsa. Meningarna är kortare och enklare att förstå. En del kända böcker finns som lättläst. Tycker du vanliga böcker är svåra att förstå? Då ska du läsa LL-böcker!

 

Storstil

Har du dålig syn eller är synskadad? Då finns böcker med stor stil! De flesta av de skönlitterära böckerna ges även ut i storstil. Vi har ett stort utbud och vi hjälper dig gärna att hitta dem.