FÖRVIRRAD? FÖRVIRRAD?

Är du osäker på vad som passar dig bäst? Hur fungerar det egentligen med talböcker? Vi vet att frågorna kan vara många.

Fråga oss som jobbar på biblioteket så hjälper vi dig!

Du kan även få mer information om olika sätt att läsa här>>

LJUDBÖCKER LJUDBÖCKER

Många tycker bättre om att lyssna på en bok istället för att läsa den. På biblioteken finns massor av ljudböcker, både som CD och som Mp3. En CD-bok kan vara på 1 till över 30 skivor lång. En Mp3 är i regel endast en skiva. Böckerna går bra att föra över till din mp3-spelare eller mobil, så länge det bara är du som ska läsa den.

Vilka ljudböcker finns på ungdomshyllan?

TALBÖCKER - DAISY TALBÖCKER - DAISY

Du som har svårt att läsa tryckta böcker har rätt att låna talböcker på DAISY. Talböcker är inlästa böcker. De finns på en cd-romskiva eller ett minneskort och kallas då för DAISY-talbok. Biblioteket laddar hem dessa böcker från Legimus som är ett webb-bibliotek skapat av Myndigheten för Tillgängliga Medier (MTM).

För att lyssna behöver du en särskild talboksspelare (DAISY-spelare) eller en mp3-spelare. Vi har DAISYspelare att låna ut om man vill prova.

Du kan även läsa talböcker i datorn , då behöver du ett läsprogram. Läsprogrammet finns att ladda ner gratis på MTM:s hemsida.

Egen nedladdning - daisyspelare, dator, smartphone, surfplatta

Du kan registrera dig för att själv ladda ner de talböcker som du vill lyssna på. Det gör du på ditt bibliotek som visar hur det går till och ger dig användaruppgifter. Du kan även ladda mer talböcker till din smartphone/surfplatta.

Läs mer om talböcker i smartphone eller surfplattan>>

Hjälp
NYA LJUDBÖCKER
Slottsmysteriet