Hoppa till innehåll
FLER VÄSTGÖTATIPS! FLER VÄSTGÖTATIPS!

Här finns fler tips från Siw Martinsson om böcker om och från Västergötland utgivna de senaste åren:

2011
2010
2009

SIWS BOKTIPS 2014 & 2015 SIWS BOKTIPS 2014 & 2015

Ulricehamnsbilder
Bengt-Åke Wiik

Författaren har sammanställt en bilderbok om staden Ulricehamn från sent 1800-tal till nutid. Materialet är hämtat från många olika källor och bjuder på en nostalgisk stadsvandring i ord och framförallt bild. Ett stort värde ligger i att kunna jämföra samma motiv från olika tidsperioder.

 

 

 


Stigar och vägskäl: kultur i närmiljöStigar och vägskäl
Gunnar Arnborg
Gunnar Arnborg har gett ut en rad böcker om bondekultur och odlingslandskap. Med historier och fotografier berättar han här om stort och smått. Läsaren får blicka in i en värld som fanns och som det fortfarande finns spår av. I det lilla speglas det stora. Berättelserna lockar både till skratt och eftertanke.

 

 

 

 

Wilhelm von Braun : "den där som damerna aldrig läst"
Lennart Wasling
Wilhelm von Braun föddes 1813 i Kölingared. Han var på sin tid en av landets mest lästa författare. Som poet var hans stil främst humoristisk, fastän hans skämt ofta slog över i satir. Till hans mest kända dikter hör "I låga ryttartorpet" som blev ett populärt skillingtryck. Dikten "Stark i sin oskuld" bildade underlaget till Alice Tegnérs visa "Mors lilla Olle". Lennart Wasling är en av grundarna till Wilhelm von Braun-sällskapet.

 


Kölaby : speglingar av hembygden
Kölaby hembygdsförening presenterar här en kartläggning av svunna verksamheter i socknens tätort, Trädet. Det gäller affärer, industrier, hantverk, föreningsliv m.m. Socknens samtliga gårdar och torp beskrivs kortfattat. Boken är rikt illustrerad med gamla och nya fotografier, samt kartor.

 

 

 

 

Anor från landsvägen
Bo Lindwall

Sveriges Släktforskarförbunds 7:e handbok handlar om hur man finner uppgifter om släktingar bland resandefolket. Att forska på dessa personer är betydligt svårare än all annan släktforskning. En kombination av olika källor kan dock till slut ge mycket goda resultat. På köpet får man en inblick i forna tiders samhällsförhållanden.

 

 

 

Latin för släkthistorikerLatin för släktforskare
Sikeborg, Urban

Boken är framtagen som ett stöd för dem som ägnar sig åt person- och släkthistorisk forskning från Vasatiden och framåt. Ordlistan omfattar närmare 6500 ord, fraser, begrepp, namn m.m. Lexikonet är även anpassat för att kunna användas av forskare utan förkunskaper i latin.

 

VÄSTGÖTALITTERATUR 2012 & 2013 VÄSTGÖTALITTERATUR 2012 & 2013

Glimtar ur Ulricehamns historia
NBV
En studiecirkel inom NBV har resulterat i denna bok. Ur ett digert källmaterial har man sammanställt glimtar ur stadens historia genom olika tider. Näringsliv och industrier har fått stort utrymme.

 

 

 

 

Herrgårdsliv på Torpa

Herrgårdsliv på Torpa
Tjäder, Agneta
Boken bygger på berättelser och bilder som samlats i samband med en utställning. Här skildras både herrskapets och tjänstefolkets historia. En kavalkad i ord och bild om vardag och fest, om seder och bruk, om årets växlingar och det dagliga slitet.

 

 


Västgötska gårdsbutiker & kaféer
Fägerlind, Ann-Charlotte
Följ med till en sällsam blandning av gårdsbutiker och kaféer där vi får möta människor som tagit vara på det som tiden lämnat åt sitt öde och förvandlat det till något levande och äkta. Resan kryddas med en mängd olika recept.
 Pärlor i Västergötland – historiska axplock och fängslande natur
Högberg, Ola
Fotografen Ola Högberg beskriver här i ord och vackra bilder sina favoritplatser i Västergötland.
Det är platser med intressant och vacker natur men också med historiska händelser och människor värda att minnas.

 

 
Änglagårdsbygd

Tjäder, Agneta & Töve, Jan
Det var till trakterna runt Ulricehamn som Colin Nutley valde att förlägga inspelningen av Änglagårdsfilmerna. "Den västgötska landsbygden är, och kommer alltid att vara, en del av mitt hjärta" skriver han i bokens förord. Agneta Tjäders text och Jan Töves bilder skildrar här bygden på ett lika vackert och kärleksfullt sätt som Colin Nutley gör i sina filmer.